בעבור בני כל גיל, הליכים פליליים עשויים להיות מפחידים ומשני חיים. במידה ויוגש כתב אישום, ועל אחת כמה וכמה אם הנאשם יימצא אשם ויישלח למאסר, חייו ישתנו לרעה בן רגע, וכל עתידו יועמד בסכנה. כאשר מדובר בקטינים, העניין מתעצם שבעתיים.
בעבור קטינים ונוער, שכל החיים לפניהם, ההשלכות עשויות להיות ניכרות במיוחד. סביר להניח שיש להם שאיפות, רצונות ומטרות, ומאסר בפועל ישלול אותם מהם. יישארו להם עוד שנים רבות להתמודד עם ההשלכות, על פשע שנעשה עוד בטרם היו בגירים, עם שיקול הדעת וההיגיון המאפיינים בגירים. לשם כך, עורך דין מומחה שילווה את הנער לאורך המשפט, הינו כלי חיוני מאין כמוהו.
משפט פלילי – קטינים ונוער – מה חשוב לדעת?
בעבור קטינים המעורבים בפלילים קיים חוק הנוער, החוק אשר מעגן את כל הזכויות של הקטין וההליך המשפטי כולו, מרגע המעצר או החקירה, ועד ריצוי העונש, במידה וייקבע. מן הסתם, כמו כל חוק, יש לו סעיפים רבים, מאפיינים רבים והיסטוריה ענפה, ועל כן עורך דין שמכיר את החוק על בוריו יכול לסייע רבות בצליחת ההליך המשפטי והגעה לתוצאות הרצויות.
קטין, חשוב לציין, נחשב כך במידה והיה בן 18 ומטה בעת הגשת כתב האישום. גיל האחריות הפלילית הוא 12. מתחת לגיל 12 הקטין לא נחשב בר עונשין, ומכאן הוא אינו יכול לעמוד לדין. אגב, אם הנאשם היה בן 18 ומטה בעת ביצוע הפשע ובן 19 ומטה בעת הגשת כתב האישום, הוא עדיין יוכל לעמוד לדין בבית משפט לנוער.
חוק הנוער, שפיטה, ענישה ודרכי טיפול – כלי חשוב במשפט פלילי של קטינים ונוער
כאמור, ישנה התייחסות מפורשת לבני נוער בחוק. החוק מחלק את בני הנוער לשתי קבוצות גיל: 12-14, כלומר מהגיל בו הקטין הופך לבר עונשין, ובין הגילאים 14-18. הנחת העבודה שבעקבותיה ישנו הבדל בין נוער ובין בגירים היא ליצור לקטין מסגרת בעלת מאפיינים טיפוליים, כאלו שיוכלו להחזיר אותו למוטב עם הזמן ולהקנות לו הרגלים טובים שיהפכו אותו לאזרח טוב ושומר חוק.
כך, מעצר של קטין הוא די נדיר, ומצריך הצדקה מיוחדת – כלומר, חומרת העבירה המיוחסת לו. החלופה הפופולרית יותר היא מעצר בית.
בכל מקרה, במידה והחשוד הוא בין הגילאים 12-14, אופציית המעצר כלל אינה על השולחן. בנוסף, שעות החקירה הארוכות המוכרות מחקירות של בגירים, שנועדו בין היתר להתיש אותם ולגרום להם להישבר בסופו של דבר, אינן מותרות על פי חוק, וישנה מגבלה עליהן. במידה והחשוד מעוניין, אחד ההורים יוכל להצטרף לחקירה וללוות אותו.
בית משפט לנוער
כפי שנאמר, ישנו בית משפט לנוער המיועד ספציפית למשפט הפלילי של קטינים ונוער, והוא מקביל לבית משפט השלום. גם אם מדובר בעבירות חמורות במיוחד, חוק הנוער עדיין יהיה בתוקף – גם מחוץ לבית המשפט לנוער.
המשך טיפול בדרכים אחרות
בתוך ההליך הפלילי, שירות המבחן נכנס לתמונה, נפגש עם הנאשם ומתאים לו מסגרת טיפולית שתפקידה, מן הסתם, להחזיר אותו למוטב. בד בבד, כמו בעבור כל נאשם, המטרה היא לסיים את ההליך הפלילי בלי הרשעה.
לא מוותרים על עורך דין מעולה
כפי שניתן להבין, לנאשמים קטינים אין ניסיון רב בהליך הפלילי. מטבע הדברים, מפאת גילם הצעיר, הם לא תמיד יחשבו בצורה רציונלית, לא יידעו כיצד להתנהל נכון בתוך חדר החקירה או חיפוש, ועל כך הם עשויים לשלם את המחיר במידה וההליך הפלילי נגדם יימשך. במילים אחרות, אין תחליף לעורך דין מעולה שילווה אותם לאורך כל הדרך, ממש מן ההתחלה.
עו"ד יצחק בן חמו וצוות משרדו ישמח לעמוד לרשותכם ולרשות ילדכם במידה והם מעורבים בפלילים. ההיכרות המעמיקה עם חוק הנוער, ההבנה והבקיאות במערכת המשפט הישראלית וכמובן המסירות בעבור כל לקוח באשר הוא, הם שעושים את ההבדל.
צוות משרדו של עו"ד יצחק בן חמו יעשה מעל ומעבר, על מנת להגיע לתוצאה הרצויה במשפט, לתת טיפים, לבנות אסטרטגיה ולעשות הכל כדי שהנאשם יוכל להניח את הפרשה מאחוריו ולהמשיך בחייו.